Nyheter
Eftersökseminarium på Östermalma 09 maj 2015

Föreläsning av Torkel Norling (vice ordförande i Svenska Eftersöksföreningen) och Per "Bula" Kristoffersson. Mycket intressant och spännande, men tiden var för kort.
Både Torkel och "Bula" kunde lätt ha fyllt en hel dag.


JAKTKVÄLL 30 sep 2014 Kalmar Lantmän Mönsterås

SEF var på plats med Torben Olsen som visade eftersöksbilder, spåravtryck och snitthår. Flera tyckte det var intressant att få se och höra lite mer om eftersök.
Swedish Game Fair på Tullgarns slott 29-31 maj 2014Vi från Svenska Eftersöksföreningen vill tacka samtliga som besökte oss i vår monter. Det blev många spännande möten och många diskussioner kring jakt, hundar och eftersök. Vi hoppas att vi träffas igen för nya spännande möten.

Birger, Torben, Martin, Frederik

JAKTMÄSSA 22 SEPTEMBER I TOKEBO SMÅLAND

Den 22 september så medverkade Svenska Eftersöksföreningen på jaktmässan Tokebodagen. Svenska Eftersöksföreningen hade en monter där vi pratade eftersök mm, vi hade också lite olika ben från djur som mässbesökarna fick möjligheten att titta på och lägga på rätt papperstallrikar. Föreningen hade också uppvisning med skottplats undersökning med hund, det blev en lyckad dag med flera intressanta kontakter o diskussioner.


Fler bilder
SKOTTPLATSANALYS 14 SEPTEMBER I FLISERYD SMÅLAND


Fler bilder
SWEISS SEMINARIUM 12-14 APRIL I SKÅNE


Snogeholms Friluftsområde, Gydarps Lägergård


Fler bilder
Birger Fransson

Birger eftersökHej, jag heter
Birger Fransson och här skall jag berätta lite mera om mig själv och mitt intresse för eftersök/ hund.

Jag kom tidigt i kontakt med jakt och framför allt med hundar, mitt intresse för skogen och djur har alltid varit stort. När jag var 20 år köpte jag in min första hund som var en strävhårig tax som hette Boy. Tyvärr hade jag ingen kontroll överhuvudtaget på vad som krävdes av en hundägare så taxen fick en fri uppfostran och blev en jaktidiot som jagade allt från katter till grannen.

Ja mycket har hänt sedan dess och nu är jag utbildad hundinstruktör och arbetar med utbildning av hundar och hundägare. Jag kom tidigt i kontakt med eftersök och min första hund spårtränades genom att jag hade med honom i jakttornet. När jag sköt ett rådjur så fick han spåra från det stället där jag först såg djuret och sedan fram till ett färskt vilt. Min hund blev mycket duktig på spårning och han gjorde många dödsök/ eftersök.

Mitt första skarpa eftersök på älg var för mycket länge sedan och det var en skytt som fick ut en älgko med 2 kalvar varpå han sköt ett skott på den ena kalven. Kalven tecknade inte i skottet och enligt skytten så fortsatte han ihop med älgkon och den andra kalven. Jaktlaget hade ingen eftersökshund utan ville att jag skulle gå med min tax på spåret. Jag var ytterst tveksam till detta för min hund hade jagat älg som en galning när han var ung. Jag hämtade taxen och gick till jägaren som skadeskjutit.

Älgarna hade sprungit över en åker och enligt skytten försvunnit in i en plantering. Jag satte hunden på spåret och han ville gå bakåt. Jägarna som var med påstod att han inte kunde spåra och att vi skulle gå åt det hållet som älgkon försvann.: Jag gjorde som jägarna sa och tog min hund och gick iväg åt det hållet som älgkon försvunnit. Till slut började hunden spåra och vi följde älgarna ut över gränsen: Jägarna som var med påtalade flera gånger hur dålig hund jag hade och hur värdelös jag var. Vi avbröt vid gränsen och jaktlaget samlades för att grilla.

Jag var något nerstämd och gick åt ett annat håll mot min bil. Väl framme vid bilen så beslöt jag att ensam gå ner till skottplatsen en gång till. När jag var framme vid skottplatsen så tog min hund ett spår som gick bakåt ifrån den riktningen som älgarna kom ifrån. När vi gått ca 500 meter så reser sig älgkalven och ett framben är avskjutet precis under bröstkorgen. Jag lyckas skjuta kalven där och en enorm glädje sprider sig. Jaktlaget sa inte så mycket till mig men jag beslöt mig att jag skall lära mig så mycket jag kan om eftersök och hundar för att inte göra om liknande misstag. Idag gör jag eftersök med min bayrare och min laika. Fortfarande har jag mycket att lära och jag tror bestämt att man lär så länge man lever.

Min tanke med Svenska Eftersöksföreningen är att vi skall kunna sprida kunskap och erfarenhet mellan oss jägare så att vi samtliga höjer oss och blir bättre inom ämnet och att vi förkortar lidandet för skadat vilt. Vi har idag i Sverige bra kunskap om eftersök men det är ingen som håller ihop det eller sprider det mellan jägare. Sverige är också ett land som är väldigt långt och där jakterna skiljer sig mycket beroende på om man är i Skåne eller jagar i Norrland och därför tror jag mycket på Svenska Eftersöksföreningen.

Jag brinner också för eftersöken som jag inte lyckas med. Varför går hundarna och jag bet ibland på vissa eftersök? Jag tror att vi har mycket att lära och det är därför jag tycker detta är så intressant.

Eftersökshälsningar Birger Fransson

Akutsjukvård hund

Veterinär Laila

Torsdagen den 17 januari föreläste veterinär Laila Lange om hundar i Fliseryd, Småland. Det finns en del vi kan göra själva och sådan här info borde alla hundägare gå på med jämna mellanrum.

Bara att känna igenom sin hund kan man lära sig mycket på, är det varmt eller kallt, reagerar hunden när du tar på något speciellt ställe, har de fastnat något mellan trampdynorna, finns det synliga sår, hur tar jag pulsen på en hund, hur ska slemhinnefärgen vara i munnen. Bra att ta morgontemp och dagstemp på sin hund när den är frisk så man vet vad man har att utgå från när hunden är sjuk.

Ta reda på akutnummer och öppettider till veterinär, djursjukhus, klinik dit du brukar gå och även övriga kliniker i närheten, lägg in numren i mobiltelfonen för det är där du behöver dem. Förstahjälpen väska i bilen. Gör även en lista över tel.nr och lägg den i bilen.

Webbmasters delar med sig av egen lista. pdf-fil

Svenska Eftersöksföreningen - Ordf. har ordet

För c:a 15 år sedan snöade jag riktigt in på det här med spårning av vilt. Då Frederik eftersökupptäckte jag också att kunskapen i Sverige är stor men inte alltid likvärdig!

Efter att en god vän tipsat mig om en förening i Tyskland, som startade redan på 1800-talet med enda inriktningen eftersök, tog jag kontakt med den föreningen för att höra vad de kunde förmedla.

Krypa genom ett nålsöga med ryggsäck det hade varit mycket lättare... Men skam den som ger sig. Efter att ha tjatat i ett par år så blev jag välkommen att genomgå deras utbildningar. Wohoww!  Vi har STOR erfarenhet i Sverige, den saken är klar, men de har större!

Att få ta del av detta och mycket annat inom jakten är synd att behålla för sig själv och ganska snart började jag dela med mig. Det har inte alltid omtyckt men är man öppen och erkänner att man inte kan allt, då finns det mycket tips och trick för att utvecklas.

I mitt dagliga jobb som består av utbildning, natur och viltvård kommer jag ofta i kontakt med människor som intresserar sig för eftersök och redan sysslar med det. Men saknaden av en organisation som samlade, förmedlade och utvecklade eftersök fanns inte här i Sverige.

Så när ett par eftrsöksnördar samlades och slog sina kloka huvud ihop formades en idé om en eftersöksförening och i september 2012 bildades
Svenska Eftersöksföreningen.

Vår önskan är att vi tillsammans kan bilda en stark förening som delar med sig av alla kunskaper. Vi ska vara öppna och inte avfärda andras idéer och tankar. Vi ska dessutom hjälpa och vägleda de som kommer till föreningen och vill lära sig vad eftersök och allt runtomkring detta innebär.

Vi kan inte allt men tillsammans blir vi bättre!

Ordf Frederik Pedersen

Eftersökshund